Verzorging

De verzorging en het onderhoud van uw gebitsprothese of implantaat is erg belangrijk. Hieronder willen wij u enkele tips geven voor een goed onderhoud.

 

Reinigen van uw kunstgebit

Als u uw kunstgebit netjes wilt houden is het raadzaam om, net als bij eigen tanden en kiezen, uw kunstgebit te verzorgen. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter, zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert kan dat mogelijk voor irritatie van uw tandvlees zorgen. Reinig uw gebit daarom na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel. Vul voor de zekerheid eerst de wasbak met wat water en reinig uw kunstgebit daarboven.

Reinig uw kunstgebit dagelijks met een reinigingsmiddel. Een reinigingsmiddel is op veel plekken te verkrijgen; bijvoorbeeld bij de drogisterij of apotheek. Vraag eventueel om advies. U kun uw kunstgebit één keer per week een nacht in een reinigingsmiddel leggen. Hiermee vermindert u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Tandsteen komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de kiezen, bij het bovengebit.Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

 

Verzorging bij implantaten (klikgebit)

Om infecties te voorkomen zal het gebied rond het geplaatste implantaat goed onderhouden moeten worden. In veel gevallen is het aan te bevelen om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Ook dient er een jaarlijkse controle van het implantaat plaats te vinden door de tandarts of mondhygiënist. Daarnaast is een jaarlijkse controle door de tandprotheticus van het klikgebit raadzaam .

 

Maak ook uw mond schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit en/of het gebied rondom de implantaten, maar poets ook uw mond en tong.